Restauracje Chłopskie Jadło, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, wprowadzają nową wkładkę do menu z cyklu „Szef kuchni poleca – Babie Lato”. Zawiera ona trzy propozycje dań skomponowanych w oparciu o sezonowe produkty – placuszki z cukinią, gulasz Macieja z kaszą pęczak i kaszę kresową z pieca. We wkładce znaleźć można także orzeźwiające napoje z dodatkiem owoców. Oferta obowiązuje do 18 października br. we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.
- Przełom lata i jesieni to czas, gdy możemy cieszyć się doskonałym smakiem sezonowych owoców i warzyw, dojrzewających w promieniach gorącego słońca. Stąd też w naszej najnowszej ofercie propozycje oparte na przykład o cukinię czy pigwę. Zapraszam serdecznie naszych gości do wypróbowania tych wyjątkowych smaków. Mam nadzieję, że wyśmienite potrawy i świeże, orzeźwiające owocowe napoje przypadną wszystkim do gustu – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.
W najnowszej wkładce do menu można znaleźć delikatne placuszki ziemniaczane z cukinią, podawane z dodatkiem kwaśnej śmietany, a także gulasz Macieja z kaszą pęczak, czyli pikantny gulasz wieprzowy, serwowany z kaszą i natką pietruszki. Trzecia propozycja to kasza kresowa z pieca – kasza gryczana zapieczona z boczkiem i śliwką suszoną, podawana z buraczkami zasmażanymi i kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Potrawa ta serwowana jest w nowych naczyniach. W ofercie znalazły się również orzeźwiające napoje - kruszon malinowy na bazie wina i nalewki z owocami, kruszon pigwowo-miętowy z dodatkiem nalewki pigwowej, a także cydr z miodem pitnym.