W restauracjach Chłopskie Jadło, sieci zarządzanej przez Sfinks Polska, zaczęła obowiązywać jesienna oferta „Szef kuchni poleca”. Wśród nowych propozycji znalazły się cztery sezonowe dania – „Gulasz z sarny”, „Ligawa z sosem chrzanowym”, „Ziemniaczanka z pieca” oraz „Zupa ogórkowa”. Dodatkowo na chłodne dni restauracje proponują gorące napoje – grzane piwo i wino oraz malinową herbatę. Nowa wkładka dostępna jest we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło do 15 grudnia br.
- Najnowsza propozycja szefa kuchni to kompozycja smaków idealnych na jesienną pogodę. Naszym klientom proponujemy skosztować zwłaszcza bardzo delikatnej i kruchej sarniny, czy też soczystej wołowej ligawy. Ale to nie wszystko co znalazło się w naszej sezonowej ofercie: zapiekane ziemniaki z serem i boczkiem czy zupa ogórkowa również idealnie rozgrzewają i dodają energii w chłodne dni - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.
W ramach jesiennej oferty „Szef kuchni poleca” klienci Chłopskiego Jadła mają do wyboru aromatyczny „Gulasz z sarny” doprawiony czerwonym winem, serwowany z placuszkami z kaszy gryczanej. Oferowana jest również wyborna wołowa „Ligawa w sosie chrzanowym” podawana z kaszą jęczmienną i surówką z buraczków. Z kolei pod nazwą „Ziemniaczanka z pieca” kryją się plastry ziemniaka przełożone złocistym boczkiem, zapiekane z serem góralskim z ziołami, podawane w ceramicznym miseczkach na specjalnej desce z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowo-ogórkowym. Nie mogło również zabraknąć tradycyjnej zupy kuchni polskiej. Proponowana „Zupa ogórkowa” przygotowywana jest na wywarze mięsnym z żołądkami drobiowymi, warzywami i śmietaną. Ponadto na zimne dni i wieczory restauracje Chłopskie Jadło polecają rozgrzewające piwo z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu, aromatyczne grzane wino z pomarańczą i goździkami oraz herbatę z sokiem malinowym, miodem, cytryną, kawałkami jabłek i przyprawami.