Sieć Sphinx, należąca do spółki Sfinks Polska, otworzyła nową restaurację w Warszawie. Mieści się w ścisłym centrum miasta – w budynku hotelu Marriott. Jest to jedna z największych restauracji Sphinx w Warszawie i zarazem 15 już lokal pod tym szyldem w stolicy.
Najnowszy Sphinx, prowadzony jako restauracja własna spółki, znajduje się w przyziemiu hotelu Marriott, przy al. Jerozolimskich, w miejscu gdzie wcześniej działała restauracja WOOK, również należąca do Sfinks Polska. W lokalu zostało umieszczonych 81 stolików, przy których może zasiąść 230 gości. Część restauracyjna jest podzielona na dwie sale. Pierwsza z nich to sala główna o powierzchni około 260 m kw., zaś druga - o powierzchni blisko 70 m kw. - może być wykorzystywana do organizacji różnego rodzaju spotkań biznesowych, rodzinnych, czy w gronie znajomych. Wnętrze lokalu jest zgodne z nowym modelem aranżacyjnym restauracji Sphinx, który obrazuje nowoczesność połączoną z charakterystycznym dla sieci egzotycznym klimatem. Wśród elementów dekoracyjnych znajdują się obrazy z orientalną tkaniną, wieszaki w kształcie drzewa, a także kolorowe lampy z tykw. Z myślą o dzieciach w restauracji został przygotowany kącik zabaw.
- Nowa restauracja Sphinx powstała w bardzo dobrym punkcie miasta, łatwo dostępnym komunikacyjnie, w otoczeniu biurowców i bezpośrednim sąsiedztwie Dworca Centralnego. Uznaliśmy, że lokal o tej specyfice, rozmiarach i położeniu bardziej pasuje do konceptu Sphinx niż do sieci WOOK, dlatego zdecydowaliśmy o zmianie. W centrum Warszawy działa już kilka restauracji Sphinx, które świetnie sobie radzą i uważamy, że jest zapotrzebowanie na kolejne lokale tej marki. Wierzymy, że Sphinx w hotelu Marriott szybko zdobędzie grono swoich klientów, zarówno wśród mieszkańców Warszawy, jak i osób przyjeżdżających do stolicy turystycznie czy w interesach – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Menu to pełna oferta restauracji Sphinx, w której oprócz dań głównych znajdują się śniadania, lunche, zestawy dla dzieci i studentów oraz nowości sezonowe. Z aktualnie dostępnej karty jesienno-zimowych nowości klienci mogą wybrać m.in. krem z dyni, shoarmę góralską, stek z urugwajskiego hereforda, czy mirunę z kuskusem z dodatkiem buraczków.
Restauracja jest czynna od niedzieli do czwartku w godzinach od 11:00 do 23:00, a w piątek i sobotę w godzinach od 11:00 do 24:00.