„Kofta, za’atar i daktyle”- to propozycja sześciu dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami autorstwa ekspertki kuchni libańskiej, Samar Khanafer. W tym roku dania w ramach wkładek z nowościami oparte będą na jej autorskich przepisach. Pierwsza z nich - oferta „Kofta, za’atar i daktyle” - dostępna będzie w całej sieci Sphinx od 22 lutego do końca kwietnia.

 

- Restauracje Sphinx to sieć z daniami kuchni międzynarodowej z silnym akcentem orientalnym. Regularnie wprowadzamy do menu propozycje czerpiące z kulinarnych tradycji tego regionu. Postanowiliśmy, że będą one motywem przewodnim także we wszystkich czterech tegorocznych wkładkach z nowościami, a do współpracy przy nich zaprosiliśmy znaną specjalistkę w dziedzinie bliskowschodnich kulinariów - Samar Khanafer. Nasze propozycje zostały przygotowane w oparciu o jej autorskie przepisy. W tym roku dajemy naszym gościom możliwość spróbowania tych oryginalnych dań z charakterystycznym, wyrazistym smakiem kuchni Orientu – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

 

W ofercie „Kofta, za’atar i daktyle”, która wchodzi do restauracji Sphinx w lutym, znalazły się trzy przystawki oraz trzy dania główne. Spośród tych pierwszych goście mogą zamówić m.in. krem z czerwonej soczewicy. Ta rozgrzewająca zupa przygotowywana jest z dodatkiem pomidorów i papryki oraz doprawiona kuminem i mieszanką 7 libańskich przypraw. Wśród przystawek jest też manouche z za’atarem i serem, czyli wypiekany na miejscu libański chlebek z przyprawą za’atar i serem mozzarella podawany z sałatką oraz hummus z buraczkami i baba ganoush, czyli dwie popularne bliskowschodnie pasty - z ciecierzycy z dodatkiem buraka oraz z pieczonych bakłażanów, serwowane z bułką pita.

Dania główne to m.in. shish taouk - grillowane kawałki kurczaka marynowane w jogurcie, doprawione mieszanką 7 libańskich przypraw, podawane z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, bakłażan, cebula czerwona), sosem i frytkami. Wielbiciele shoarmy mogą spróbować jej nowej odsłony, czyli shoarmy wołowej na hummusie z buraczkami, która jest serwowana z sałatką tabbouleh. W menu nowości znalazła się też kofta wołowa z ciecierzycą i daktylami. Jest to grillowane mięso wołowe, doprawione mieszanką 7 przypraw libańskich, duszone w sosie pomidorowym z ciecierzycą i daktylami, podawane z kaszą kuskus i sałatką.

 

 

Samar Khanafer, której autorstwa są nowości sieci Sphinx to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni bliskowschodniej w Polsce, autorką kulinarnego bestsellera pt. „Hummus, za'atar i granaty”. Samar Khanafer na co dzień pisze bloga blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.