„Sułtańska gruszka” czyli lody czekoladowo-waniliowe z bitą śmietaną, gruszkami, orzechami włoskimi i rodzynkami nasączonymi białym winem, a także kilkanaście innych propozycji deserów lodowych, owocowo-jogurtowych oraz ciast i kaw tworzy nową ofertę słodkości restauracji Sphinx. Najnowsza karta deserów jest dostępna w lokalach sieci w całej Polsce od 26 czerwca.

Tradycyjny chłodnik, tatar z łososia, sałatka dworska, stek, kurczę na groszku oraz szparagi z sosem to propozycje na lato restauracji Chłopskie Jadło z najnowszej wkładki do menu „Letnie nowości”. Oferta zawierająca sześć dań dostępna jest w restauracjach sieci w całej Polsce do 15 sierpnia.

Popularna sieć restauracji Sphinx otworzyła nową restaurację w Białymstoku. Lokal mieści się w centrum handlowym Alfa. To już druga restauracja Sphinx działająca w stolicy województwa podlaskiego.

W dużych miastach Polski coraz częściej jada się śniadania poza domem – wynika z raportu „Śniadanie w wielkim mieście” przygotowanym przez sieć restauracji Sphinx we współpracy z Gfk Polonia. Prawie co czwarty mieszkaniec (24%) Warszawy, Krakowa, Poznania, Gdańska i Wrocławia przyznaje, że obecnie pierwszy posiłek dnia spożywa poza domem częściej niż pięć lat temu. Ten odsetek jest jeszcze wyższy wśród młodych osób – po 28% Polaków w wieku 18-24 lat oraz 25-39 lat z dużych miast deklaruje taką zmianę przyzwyczajeń w ostatnim pięcioleciu. W jakich więc miejscach, poza domem, mieszkańcy polskich aglomeracji jedzą śniadania? Blisko jedna trzecia (30%) respondentów wskazała, że przynajmniej raz w miesiącu lub częściej na ten posiłek wybiera się do lokalu gastronomicznego.

Bogdan Bruczko objął stanowisko prezesa zarządu w należącej do Sfinks Polska spółce Shanghai Express, w ramach której prowadzona jest sieć WOOK. Tym samym Bogdan Bruczko zrezygnował ze stanowiska wiceprezesa zarządu Sfinks Polska. W zarządzie Sfinksa pozostają Sylwester Cacek w funkcji prezesa zarządu oraz Dorota Cacek i Sławomir Pawłowski w funkcji wiceprezesów zarządu.

Sphinx, jedna z najpopularniejszych sieci restauracji w Polsce, wprowadziła nowe menu dla dzieci. Oprócz sprawdzonych dań jak „Shoaremka” czy „Chrupiące kurczaczki” pojawiły się w nim racuchy na słodko, makaron penne z sosem pomidorowym oraz szeroki wybór świeżych i gotowanych warzyw. Nowością jest też sok pomarańczowy lub jabłkowy podawany w zestawie z daniem głównym. Sphinx wprowadził również specjalną zastawę dla najmłodszych – trójdzielne talerzyki i kolorowe miseczki. Ponadto do zup i zestawów dodawana jest zabawka, a podkładki pod talerze dzieci są jednocześnie kolorowanką. Oprócz tego z początkiem czerwca we wszystkich restauracjach Sphinx dotychczasowe krzesełka dziecięce zostaną wymienione na nowy model przystosowany do użytku w przestrzeni publicznej.

Sphinx, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, uruchomiła nową restaurację w Warszawie - tym razem w dzielnicy Wesoła. To pierwszy lokal tej marki otwierany w tym roku w zupełnie nowej lokalizacji, a jednocześnie siedemnasty Sphinx działający na terenie Warszawy i okolic miasta. Lokal prowadzony jest w modelu franczyzowym.

Sieć restauracji Sphinx, należąca do Sfinks Polska, wprowadza do oferty nowe menu śniadaniowe. W rezultacie w ofercie znajduje się osiem zupełnie nowych dań skomponowanych w zestaw z wodą oraz kawą, herbatą lub sokiem do wyboru. Oferta zawiera zarówno lekkie, słodkie, jak i bardziej konkretne propozycje, np. jogurt z owocami i płatkami kukurydzianymi,  wieloziarnisty croissant z mozzarellą lub łososiem, klasyczne pancakes, grillowane kiełbaski z plastrami bekonu. Menu śniadaniowe jest dostępne w większości lokali Sphinx codziennie od otwarcia restauracji do godz. 12:00.