Sphinx, sieć restauracji należąca do Sfinks Polska, 16 kwietnia rozpoczyna telewizyjną kampanię reklamową wokół najnowszej promocji przygotowanej we współpracy z Carlsberg Polska. Jest to druga odsłona akcji „Supermenu w restauracjach Sphinx”, promującej  nową kartę dań. Tym razem do każdej z kulinarnych nowości klienci mogą dokupić duże piwo Okocim za symboliczną złotówkę. Kampanię telewizyjną wspiera komunikacja w restauracjach prowadzona m.in. z wykorzystaniem materiałów BTL takich jak plakaty, roll-upy i podkładki na stoliki. Ponadto, działania promocyjne są realizowane za pomocą oficjalnego profilu sieci na Facebooku, mailingów i działań PR.

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, zgodnie z niedawnym porozumieniem z bankami w sprawie restrukturyzacji zadłużenia, pozyskała dofinansowanie w wysokości 6,02 mln zł. Spółka sprzedała 2,21 mln akcji serii K w cenie 1,37 zł, o łącznej wartości 3,02 mln zł. Ponadto, spółka wyemitowała 3 tys. obligacji zamiennych na akcje serii A1 w cenie jednostkowej 1 tys. zł, o łącznej wartości 3 mln zł. Obie emisje zostały uplasowane w ramach ofert prywatnych na podstawie uchwał walnego zgromadzenia z 2012 i 2011 r.

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, otworzyła trzy nowe restauracje w centrach handlowych. Dwie z nich, Sphinx i Chłopskie Jadło, działają od 13 marca w warszawskim Factory Annopol. Trzecia, którą jest kolejne Chłopskie Jadło, została uruchomiona w Factory w Luboniu koło Poznania. Wszystkie nowo otwarte lokale to restauracje własne Sfinksa zarządzane w modelu operatorskim.

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, zamierza zintensyfikować rozwój w 2013 roku. Spółka będzie otwierać kolejne restauracje, a także zwiększać możliwości sprzedażowe już działających. Co istotne, nowe lokale będą pojawiać się przede wszystkim w prestiżowych lokalizacjach o dużym natężeniu ruchu. Na ten rok zaplanowano również dalsze zmiany w Chłopskim Jadle. Wyniki tej sieci za 2012 r. potwierdzają słuszność dotychczasowych działań. Rebranding i wdrożenie nowej oferty zaowocowały wzrostem EBITDA o 27,5%, obrotów o 10,2%, a także blisko 10-procentowym wzrostem średniego rachunku w stosunku do 2011 r. Na 2013 rok zaplanowano również prace nad konceptem WOOK, by przygotować tę sieć do dalszego rozwoju.

Sphinx, sieć należąca do Sfinks Polska, 1 marca rozpoczyna kampanię telewizyjną pod hasłem „Supermenu w restauracjach Sphinx”. Spoty przedstawiają nowości, jakie niedawno wzbogaciły kartę dań, zachęcając do ich spróbowania i skorzystania w ten sposób z najnowszej promocji. W ramach tej oferty do każdej nowości klienci otrzymują Pepsi gratis. Reklama telewizyjna będzie wsparta kampanią w kinach Helios. Spot będzie również dostępny na Sphinx.pl oraz na YouTube. Ponadto, kampanię będą wspierały działania promocyjne prowadzone w restauracjach, na fanpage sieci na Facebooku oraz mailingi. Elementem łączącym kampanię telewizyjną z komunikacją w restauracjach będą znaczki przypięte do szelek kelnerów – takie same, jak znaczki widoczne na szelkach kelnerów występujących w spocie reklamowym. Najnowsza kampania restauracji Sphinx jest organizowana we współpracy PepsiCo.

W restauracjach Sphinx, sieci zarządzanej przez Sfinks Polska, 1 marca pojawi się najnowsze lifestylowe Sphinx Menu z Mariuszem Czerkawskim na okładce. W obszernym wywiadzie znakomity polski hokeista opowiada o życiu na lodzie, nowej sportowej pasji, jaką jest golf, a także o ulubionych daniach. Nowe Sphinx Menu, które od piątku będzie dostępne we wszystkich restauracjach Sphinx, zawiera również ciekawe przepisy i porady kulinarne, a także wspomnienia z wyprawy do Egiptu.

Spółka Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, podpisała umowę z firmą Wine4you na dostawę win.  W efekcie w lokalach Chłopskie Jadło pojawiła się nowa karta win.  Wine4you jest wyłącznym dystrybutorem wybranych, prestiżowych marek wina w Polsce.

Sphinx, sieć restauracji należąca do Sfinks Polska, wprowadza nowe menu. Znajduje się w nim 14 nowości, m.in. 3 rodzaje steków, ostre meksykańskie papryczki jalapenos, inspirowana egipską kuchnią kofta, a także makarony, dania z ryb, sałatki i desery. Gratką dla odwiedzających restauracje Sphinx w gronie rodziny lub przyjaciół będzie zestaw Sphinx Party zawierający wszystkie najpopularniejsze pozycje z karty dań. Nowe menu w zmienionej szacie graficznej będzie obowiązywać we wszystkich restauracjach Sphinx od 22 lutego br.